Cant get any microphone input

  • DR01D
  • Expert
  • Expert
  • User avatar
  • Posts: 661
  • Loc: Australia

Post 3+ Months Ago

ive had a search for this and didnt find anything so sorry if its been covered.

i cant get my headphone mike to work on my xp pro pc, i have tried other working mikes and they dont work either.

im not sure if its related but i dont seem to have the speech recognition engine when you click on speech in the control panel. also i dont have office installed and dont intend to. and im sure this has worked in the past without installing office???

i cant get any input in the sound recorder either, and i have set the microphone to input and its not ticked on playback.

i have all the sound drivers installed and seems to be no errors. is it a windows issue or does my sound card need some other drivers?

thanx
  • Anonymous
  • Bot
  • No Avatar
  • Posts: ?
  • Loc: Ozzuland
  • Status: Online

Post 3+ Months Ago

  • beings
  • Expert
  • Expert
  • User avatar
  • Posts: 539
  • Loc: Canada

Post 3+ Months Ago

Make sure its not on mute on the microphone and/or on windows... i had this problem a while ago. Turned out that it was on mute :oops: just open the volume control and change the options so it shows the mic volume.
  • DR01D
  • Expert
  • Expert
  • User avatar
  • Posts: 661
  • Loc: Australia

Post 3+ Months Ago

cheers but its not on mute ;-), ive checked all the basic stuff and its plugged in etc. im thinking its a windows system driver issue and not sound card related, the card works fine in terms of playback etc.

windows help didnt do much but it did point me in the direction of the "speech" (control panel) of which there is supposed to be a "speech recognition" tab. my main pc doesnt but my others do. not sure why not or if it is the cause of the problem????
  • JrzyCrim
  • Mastermind
  • Mastermind
  • User avatar
  • Posts: 2062

Post 3+ Months Ago

If Microsoft's speech recognition engine is not installed then you won't see that tab:
http://support.microsoft.com/default.as ... -US;306537

Also, make sure the Microphone is selected on the recording control:
The volume tab on the Sounds and Audio devices panel, click Volume under Voice recording.
  • DR01D
  • Expert
  • Expert
  • User avatar
  • Posts: 661
  • Loc: Australia

Post 3+ Months Ago

thanx i found that last nite and tried adding through the language and regional option but it didnt seem to work, if thats the only way (without installing word) ill have another crack tonight when i get home.

thanx for all the help ill let yas know how i go ;-)
  • Jade456
  • Student
  • Student
  • User avatar
  • Posts: 87
  • Loc: Las Vegas

Post 3+ Months Ago

You may want to try running the MS troubleshooter in the audio properties. It will test the mic to see if there is any sound coming in.
  • iamgupeihua
  • Born
  • Born
  • iamgupeihua
  • Posts: 2

Post 3+ Months Ago

i got the same issue like you, but when I open the netmeeting and then it will check the mike.
to my great superise, my mike can work properly.
i am so happy. :shock:
  • DR01D
  • Expert
  • Expert
  • User avatar
  • Posts: 661
  • Loc: Australia

Post 3+ Months Ago

it seems to work now havent fully tried with everything but now works in sound recorder and some other apps. all i did was go to the sound and audio devices > voice tab and click test hardware and this seemed to enable it. i still dont have the speech recognition tab in the speech app, so im not sure if its 100% but seems ok????
  • daniel.g.wood
  • Proficient
  • Proficient
  • daniel.g.wood
  • Posts: 250
  • Loc: England

Post 3+ Months Ago

i had similar problem. sorted it out using ure adivce..... cheers guys :lol:
  • Obxtony
  • Born
  • Born
  • Obxtony
  • Posts: 2
  • Loc: Scotland

Post 3+ Months Ago

Im having same prob with mic. Did all the above still not working!
Have 2 hard drives and mic and headset work fine on one not on other!
HEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeeeelp pse!
  • Obxtony
  • Born
  • Born
  • Obxtony
  • Posts: 2
  • Loc: Scotland

Post 3+ Months Ago

am using Soundmax on both drives btw

Post Information

  • Total Posts in this topic: 11 posts
  • Users browsing this forum: No registered users and 47 guests
  • You cannot post new topics in this forum
  • You cannot reply to topics in this forum
  • You cannot edit your posts in this forum
  • You cannot delete your posts in this forum
  • You cannot post attachments in this forum
 
 

© 1998-2014. Ozzu® is a registered trademark of Unmelted, LLC.